Page 1 of 1

Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Wed Jan 30, 2019 8:53 am
by Per L
Så här renoverade jag den Amazon-strömbrytare som satt på min P1800

http://www.volvop1800club.se/forum/view ... db3bb2d24b

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Wed Jan 30, 2019 10:28 am
by Blomquist
Tackar!

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Wed Jan 30, 2019 1:17 pm
by A-masen
Intressant och kreativt!

Hur stor borr hade du för att borra bort nitskallarna?

Det finns ju sådana här borr: https://www.clasohlson.com/se/Träborr-Bosch/40-9217-140
Den minsta diametern är 3 mm. Nu står det visserligen träborr, men det är ju stål och det borde väl skära i mässing?
Det ger ju ett ganska plant borrhål och man tänker att det kan skära bort nitskallarna. Lossnar nitarna med detta eller behöver man borra ännu mera för att få ut dom?

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Wed Jan 30, 2019 9:29 pm
by Per L
Jag tror inte att borrdiametern är kritisk. Jag tog en borr som var "klart" större än nitdiametern för man vet ju inte från början vilken dimension niten har. Man kan ju tex använda en borr som har ungefär samma diameter som nithuvudet har. Man borrar inte mer än att själva huvudet försvinner. Ett problem man säkert får med åtminstone någon nit är att niten börjar snurra innan huvudet lossnat helt. Snurrar niten lika fort som borren så blir det inte mycket borrat. Då får man försöka hålla emot niten i andra änden eller ta fram sin Dremel slipmaskin och slipa bort resten. Man behöver förstås bara ta bort nithuvudet i nitens ena ände. Och det räcker med att ta bort bara huvudet (den delen som sticker upp)

Träborren tror jag inte fungerar. Den förutsätter nog att niten är ihålig (det har jag för mig att dom är) med ett hål som är större än borrens spets. För annars fastnar nog borrens spets i hålet och så börjar niten snurra innan själva skären börjat skära bort huvudet. Fast jag vet inte så prova gärna och se vad som händer. Mitt inlägg visar hur jag gjorde och det kan alldeles säkert utvecklas så att jobbet blir enklare och resultatet blir bättre.

Så tex fick jag slipa ner skruvhuvudena på nästan alla skruvar till halva ursprungliga höjden och på några skruvar fick jag minska huvudenas diameter. På min sista bild ser man också att jag har slipat mycket på muttrarna för att dom skall få plats. Av vad man ser på sista bilden kan man inte tro att jag tex slipat ner även muttrarnas tjocklek/höjd till ungefär halva tjockleken för att det skall bli så lång del av flatstiftet kvar att trä kabelskon på. Här finns plats för innovationer så att det blir både bättre och ser snyggare ut.
Jag skulle också helst velat haft mässingsskruvar då original nitar är mässing. Men av platsskäl fick det bli stålskruvar. Det fungerar säkert bra men det måste väl finnas även mässingsskruvar med "små" huvuden och muttrar även om jag inte hittat vart dessa kan skaffas.

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Thu Jan 31, 2019 9:48 am
by A-masen
OK!
Jag har dessvärre varken Amazon eller strömställare, men kan nämna om en annan detalj som kanske passar i sammanhanget (?) En Koppelskruv eller Förbindelseskruv, båda namnen förekommer: https://se.habo.com/sortiment/kok-och-m ... slag-53462
Det är som man ser, en rörhylsa, invändigt gängad och en vanlig skruv. Jag har bara sett M4. Och det ger ju då att hylsan blir något tjockare, 4,9 mm. Men skallarna är låga och det var ju en viktig förutsättning.
IKEA har sådana här skruvar för att sätta ihop t.ex två köksskåp så att dom kommer i linje mad varandra. Där är dom i princip gratis, men dom ser gärna att man skänker någon krona till välgörande ändamål. (Men det är frivilligt)
Men skruvarna finns i andra sammanhang också för ett överkomligt pris. Men tyvärr inte i mässing.
Frågan är ju bara om dom är tillräckligt tunna i diametern?

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Fri Feb 01, 2019 9:21 am
by Per L
Tanken är god! Det gäller, som du säger, bara att hitta koppelskruvar med tillräckligt liten diameter. Den du hänvisar till har visserligen handelen M4 men hondelen ligger på runt 5 mm.

Själv har jag funderat på samma typ av rörnit som sitter där i original men jag är osäker på om man (jag) skulle klara av att nita fast dessa med tillräckligt stor förspänning så att det inte förr eller senare börjar glappa i niten. Samtidigt som bakeliten måste hålla när man nitar

Även popnitar har jag funderat på. Dessa finns i dimensionerna 2,4 mm, 3,0 mm och 4,0 mm och i bla materialen stål, aluminium och koppar. I nitänden blir niten rätt tjock och där måste man säkert också ha en bricka men det är inte otänkbart att det kan fungera dimensionsmässigt eftersom den kritiska platsbristen nog bara är åt nitens ena håll.
Om bakeliten håller när man drar åt niten måste man nog testa.
Popnittångens huvud får nog inte plats på det "normala" sättet en popnittång används men jag skulle tro att man enkelt kan göra en "adapter" som löser det problemet. Tex en kort bit stålrör som man trär på popnitens stålpinne mellan niten och nittången. Röret skall ha samma innerdiameter som popnitens stålpinne.

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Sat Feb 02, 2019 11:06 am
by Kalle
Funderar på om det skulle räcka att dutta på med elektronikrengöring på axeln och låta det stå så att gravitationen kan göra sitt.

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Sat Feb 02, 2019 10:40 pm
by Per L
Prova kan man ju alltid göra, men min strömbrytare var så oxiderad att jag knappast tror att det hade fungerat. Dessutom är oxiden troligen placerad ute i den runda "klumpens" periferi "långt" från axeln.

Om du tittar på mina bilder kan du se att mässingsblecket som håller fast ena spiralen är väldigt mycket oxiderad. Bild 2 längst upp klockan 12. Bild 3, 4 och 5 nere till vänster klockan halv sju. Samt bild 6 längst ner klockan sex. På bild 7 ses detta bleck rengjort precis till vänster om den stora bruna bakelitklumpen nere till höger i bilden. Och som du ser sitter detta bleck rätt "långt" från axeln

På min strömbrytare fanns det ingen kontakt varken mellan spiralen och mässingsblecket eller mellan mässingsblecket och niten

Re: Strålkastarnas strömbrytare (instrumentbelysningen)

Posted: Sun Feb 03, 2019 1:57 pm
by QV
När jag demonterade min för 10-15 år sedan så var ena sprialen för reostaten trasig. Där avstannade den renoveringen.
Nu är man har svarv så kanske det är dags att linda nya reostatspiraler.