gasdrift

Moderatorer
Christer
Inlägg: 2
Blev medlem: mån feb 12, 2018 6:31 pm

gasdrift

Inlägg av Christer » mån feb 12, 2018 9:00 pm

Finns det ngn av amazonklubbens medlemmar som modifierat Amazonen till biogasdrift? Har tänkt göra det men stöter på många frågetecken. Ett problem kan bli tryckreglerventilen som monteras ovanpå förgasaren. Huru skall det lösas. Utrymme uppåt finns troligen inte.

A-masen
Inlägg: 1807
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: gasdrift

Inlägg av A-masen » tis feb 13, 2018 9:30 am

Jag har inte gjort något sådant. Däremot känner jag perifert till 2 bilar som är gaskonverterade. Den ena har en B18-motor. Den andra var säkert en modernare bil med Lambdareglerad insprutning. Men jag minns inga detaljer om den. Men jag måste få fråga, tänker du dig CNG eller LPG?

Det har ju funnits, periodvis, gaskonverterade bilar och även arbetsmaskiner tidigare, men det har uteslutande varit för LPG-drift. Dagens CNG-fordon är i en helt egen klass för sig och det är mycket dyrt att konvertera till en sådan.

Om du har för avsikt att prova alternativa bränslen så finns det ju E85, som torde vara mycket (relativt) enklare och billigare att konvertera än till gasdrift.

Kalle
Inlägg: 93
Blev medlem: mån mar 21, 2005 12:17 am
Ort: kronoberg

Re: gasdrift

Inlägg av Kalle » tis feb 13, 2018 4:54 pm

I PV-klubbens tidning var det ett reportage om en gaskonverterad PV för ett några år sedan.
Troligen till biogas.
-68 Combi
-65 Sport

A-masen
Inlägg: 1807
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: gasdrift

Inlägg av A-masen » tis feb 13, 2018 9:26 pm

Bra att det finns lite dokumenterat.
Men ordet biogas är lite luddigt i detta sammanhanget. All fordonsgas är metangas CH4, även biogas är metangas. Det är i stället hur den framställs och "förpackas" som är den stora skillnaden.
Den kan utvinnas ur "underjorden" och då är den fossil. Alltså inte den bästa ur klimatsynpunkt. Den kan också utvinnas ur toalettavloppen, gödsel, matavfall, sopor m.m m.m. Då är den mycket bättre ur klimatsynpunkt då den ingår i ett naturligt kretslopp. Den koldioxid som blir en restprodukt vid förbränning återgår till den växande naturen.
Den som har t.ex en stor lantgård med många djur kan t.ex framställa biogas av djurens gödsel och vederbörande kan bli självförsörjande på energi. Han kan värma sitt stora hus och även få några liter gas över att tanka sin bil med. (Jag har sett en sådan anläggning som fungerade) Även driva en generator så att man får egen el.

Sedan kommer detta med "förpackningen". Gasol är ett ord som dom flesta känner igen. Det är samma metangas som är väldigt användbar till mycket. Även till att köra sin bil på. Den kallas då LPG. Förkortning av något utländskt ord, Lågkomprimerad gas. Här kan vi hitta biogas t.ex från en gödselhög som jag beskrev häröver. Men vi kan även köpa den färdigförpackad i gasflaskor. Ofta framställd av naturgas eller olja. Runda stålflaskor i många storlekar. Det har under åren gjorts många försök från bilindustrin att införa gasoldrift på bilar. Men Svenska Staten har varje gång skattebelagt den så att det har varit meningslöst att betala lika mycket för gasol som för bensin. Ett undantag är gaffeltruckar och andra arbetsredskap. På industrier kör dom ju ofta omväxlande utomhus och inomhus där det vistas människor. Då är gasol idealiskt på grund av sina låga utsläpp.

Men i slutet på nittiotalet genomfördes något som heter Grön Skatteväxling. Det gick ut på att om det fanns två likvärdiga produkter, men som var olika miljövänligt framställda, så skulle den miljövänliga ha en lägre skatt. Detta var tänkt för motorbränsle, men även för rengöringsmedel och andra kanske tvivelaktiga kemikalier och andra produkter. Jag tror även livsmedel fanns med i diskussionen? Nu blev det inte så mycket mer än motorbränsle till Grön Skatteväxling. Jag har ingen förklaring på detta. Men i detta skedet började en ny "gasförpackning" att lanseras, CNG. Komprimerad naturgas blir det ungefär i översättning. Men även där, metangas. Från början var det enbart naturgas och den är ju fossil och därmed inte miljövänlig. Därför blandar man in biogas från reningsverk, gödselhögar och sopstationer m.m m.m. Men nu kommer det viktiga: Gasen är väldigt hårt komprimerad. Omkring 200 Bar. Gasol eller LPG är knappast komprimerad alls, 1 - 2 Bar. Detta gör att om man avser att konvertera en vanlig bil till gasdrift så är det väldigt dyrt att ha gastankar som måste kontrolleras och dom får inte heller vara för gamla. Då blir det körförbud om man inte väljer att köpa nya tankar och revidera gassystemet. Mycket dyrt en gång till. Och som jag har uppfattat det, så är det svårt för att inte säga omöjligt att konvertera en förgasarmotor till CNG. Någon som vet mer får förklara.
Däremot går det lättare att konvertera en förgasarmotor till LPG. Alltså Gasol. Jag känner till en sådan på en B18-motor.

Och man kan tillägga om CNG och den höga kompressionen, det har hänt mycket allvarliga olyckor där man har handskats fel med gasbehållare. Så Christer, om du fortfarande funderar på detta, håll dig till LPG. Det har funnits många bilar som kördes på LPG så det är ingen okänd teknik.

Läs även här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fordonsgas

Annars har du som sagt E85 som ett alternativt bränsle. Lite enklare och förmodligen billigare att konvertera?

Christer
Inlägg: 2
Blev medlem: mån feb 12, 2018 6:31 pm

Re: gasdrift

Inlägg av Christer » tor feb 15, 2018 9:19 pm

Får tacka för den informativa texten.
Det är mest nyfikenhet som gör mig intresserad av biogasen och som tillverkas i hemkommunens avfalls station. I Finland subventioneras installation av biogas drift fr.o.m. årsskiftet.
Har hittat bara 3 företag i Finland som har behörighet att installera en dylik anläggning. Så kan tänka mig att få det gjort i Umeå t.ex. Sen kommer frågan om besiktningen i Finland godkänner ett sådant förfarande? Får kolla på det. Vad jag har kunnat få ut av internet är det betydligt vanligare med biogas i Sverige än Finland-
Har försökt hitta installations beskrivningar, men ännu inte hittat ngt.
Vet ingen som gjort det? Vet ej huru komponenterna ser ut?
Förstår att LPG är ett handelsnamn i Sverige o troligen samma som biogas? Att besiktningen skulle godkänna ngn annan är väl knappast troligt?
Så en väldigt massa frågetecken, men småningom skall det väl reda ut sig.
Artikeln i PV-tidningen hade varit intressant, men som alltid passar inte timeningen. O då det är aktuellt är det hopplöst hitta texten.

Kalle
Inlägg: 93
Blev medlem: mån mar 21, 2005 12:17 am
Ort: kronoberg

Re: gasdrift

Inlägg av Kalle » lör feb 17, 2018 10:16 am

Hittade den här artikeln den kanske ger någon hjälp.
http://miljofordonsverige.se/tag/veteran/
-68 Combi
-65 Sport

A-masen
Inlägg: 1807
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: gasdrift

Inlägg av A-masen » lör feb 17, 2018 3:38 pm

Christer, du har fått ett PM!

Användarvisningsbild
amazon guy
Inlägg: 358
Blev medlem: tor okt 25, 2012 8:30 pm
Ort: Malmö

Re: gasdrift

Inlägg av amazon guy » lör feb 17, 2018 4:04 pm

Christer skrev:
tor feb 15, 2018 9:19 pm

Har försökt hitta installations beskrivningar, men ännu inte hittat ngt.
Vet ingen som gjort det? Vet ej huru komponenterna ser ut?
Kan bara ge tips om att bygga om till biogasdrift är/var väldigt populärt i Tjeckien, Slovakien och möjligen även Polen med andra f. d. östblocksländer (samtliga numera EU länder så samma godkända komponenter), så du kan nog hitta mycket om både teknik och behövliga delar på deras respektive forum, men sen behöver du nog översätta.....tror att det pratades om att driften kostade sen en tredjedel av bensinkostnaden.

Dennis

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst