Varför vattenslipar man?

Moderatorer
A-masen
Inlägg: 1857
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Varför vattenslipar man?

Inlägg av A-masen » tor feb 14, 2019 9:03 pm

Detta handlar inte om bilar, men många händiga och kunniga på forumet har säkert åsikter i ämnet.
Jag kollar ibland på YouTube. Där finns filmer där man renoverar gamla saker som kanske har legat gömda i många år. Men det är ju stor variation på objekten. Många renoverar ett spett eller en yxa och tycker att dom har uträttat underverk. Andra kan renovera blåslampor eller butiksvågar och andra precisionsapparater. Jag kan beundra dom som svarvar någon ny liten detalj eller hårdlöder något avbrutet eller sprucket som får apparaten att fungera igen. Sedan finns det dom som renoverar med vinkelslipen. Det är inte så imponerande.
Men slipning, många vattenslipar på sina objekt och det kan jag förstå att dom vill ha en blank och fin yta efter lackering. Men jag har sett många filmer där man vattenslipar på rostiga ytor. Är inte det lite överkurs?

Per L
Inlägg: 129
Blev medlem: lör jan 02, 2010 10:12 am

Re: Varför vattenslipar man?

Inlägg av Per L » fre feb 15, 2019 8:47 am

I brist på kunskap i ämnet får vi väl börja spekulera!

Man tänker inte renovera bilen (tex lackera om den) utan låta den vara ett tidsdokument över svunna tider. Då kan man tex linolja isf lackera karossen för att den inte skall fortsätta rosta.
Att man då väljer att vattenslipa kan bero på att vattenslippapper (enligt min erfarenhet i alla fall) har mycket större och långvarigare avverkningsförmåga än vanligt slippapper eftersom slip-"dammet" hela tiden sköljs bort och inte fastnar i slippapperet. Fast rost och plåt går nog rätt hårt åt slippapperet och jag skulle nog i så fall inte använda dyrt vattenslippapper till en sådan tillämpning

Om syftet däremot är att ta bort rost är slippapper en dålig metod eftersom metoden är långsam och man inte kommer åt att ta bort rosten i dom "gropar" som rosten också finns (gravrost). Och finns det aldrig så lite rost kvar så kommer det att börja rosta igen förr eller senare.

J.Lundin_
Inlägg: 296
Blev medlem: ons mar 23, 2011 11:31 am

Re: Varför vattenslipar man?

Inlägg av J.Lundin_ » lör feb 16, 2019 11:30 am

Varför vattenslipar man... till största delen för att dessa papper har finare kornstorlek än vanliga slippapper samt att dom vanligtvis är av bättre kvalité. För grov avverkning duger vanliga slippapper exempelvis Mirka mer än väl och kostar också betydligt mindre, men vill man ha papper med finhet på 400 till 1200 så är det vattenslippapper som gäller. Att jag skriver vanligtvis bättre kvalité är att det nu för tiden finns en massa omärkta kopior på de ursprungliga våt slippapperen från 3M. 3M har alltid stått för bra kvalité, vilket de omärkta sällan har och det har att göra med den process papperen tillverkas med.

Skriv svar