Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Plåt Glas krom och emblem. Moderatorer
amazon guy
Posts: 517
Joined: Thu Oct 25, 2012 8:30 pm
Location: Malmö

Re: Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Post by amazon guy »

rascar wrote: vi tog upp givaren efter att ha jordat med extrakabel. Uppe i luften följde mätaren med flottören och när vi satte tillbaka den så funkade den även utan den extra jordkabeln. Kosmiskt och svårförklarat.
När ni satte tillbaka givaren i tanken igen så funkade den utan extra jordkabel p g a att tanken är redan jordad med dom färstskruvar den sittar fastskruvad med mot karossen.

Kan givaren ha låst sig på något sätt när du satte i den typ flottören sitter fast i nedersta läget/stannar mot en innervägg eller nåt? Eller hur mycket bensin har du i, är flottörarmen lika lång som den gamla så att den inte hänger still för att du har för lite soppa?

Nej, den kan inte ha låst sig, testade vid flera tillfällen, den nya givaren var exakt av samma typ (VDO) fast ny och den gamla givare fladdrar faktiskt mest ju mera bensin det finns i tanken, nästan tom tank - så gott som inget fladder, nästan full tank - hysteriskt fladdrande.....

Dennis
rascar
Posts: 56
Joined: Mon Jul 16, 2012 11:36 am
Location: STOCKHOLM

Re: Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Post by rascar »

Nja, det var eftersom den först inte funkade alls som vi tog upp givaren.
P1800S -64, B18B dubbla SU med 5700 mil på mätarn. Här finns en blogg om bilen>>>
Qallzar
Posts: 158
Joined: Tue Jul 10, 2012 7:06 am
Location: habo

Re: Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Post by Qallzar »

Min tankmätare är precis tvärtom, funkar perfekt full tank-halv tank men efter detta så fladdrar den.
När ja kommer under ca 10 liter är det flipperspel i mätaren. Med andra ord så fyller mätaren sin funktion :grin:
Nils Järnberg
Posts: 105
Joined: Thu Aug 09, 2012 12:40 pm
Location: Dingle

Re: Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Post by Nils Järnberg »

rascar wrote:Ska man vara petig kan man se tankmätaren som en Volt-meter (spänning), inte Ampere (ström). Mätaren är ansluten till 12V och jord och kopplar man loss givaren visar iaf en P1800 fullt utslag (borde vara samma på pappa Amazon). När man trycker in givarens kabelsko i tanken så gör man i praktiken en parallellkoppling till en av mätarens inre resistanser. En bensinmätare består av två motstånd, ett variabelt (givaren, "trimpoten" som A-masen beskriver ovan) och ett annat motstånd. Nålen i mätaren mäter spänningen över ett av dessa två motstånd.

Spänning lägger sig proportionellt över motstånd. Sätter man 12 volt över två seriekopplade motstånd på 6 Ohm så ligger 6 V över båda. 6+6=12. Är motstånden istället 3 och 9 Ohm så ligger istället 3V över det första och 9V över andra. Är dom 300 Ohm och 900 Ohm ligger fortfarande 3V över det första och 9V över det andra. Summan är alltid 12. Mätare ska ju dra lite ström så tillverkarna sökte så höga motstånd som möjligt men fortfarande tillräckligt låga för att orka driva mätarna säkert. De brukar ligga på några hundra ohm. U=R*I ger då strömmar på något 10 tal mA vilket är bra, speciellt i jämförelse med en startmotor.

Så här ser kretsen ut, förvisso ett 6V system men 12V har exakt samma princip. 2 motstånd varav ett variabelt. När flottören rör sig ändras motståndet i nedre delen av kretsen, när motståndet är ökar hamnar fler volt på nedre delen = högre volt-tal där = färre där uppe. Tar man loss givaren ger parallellkretsen oändligt motstånd och det är bara de 155 Ohmen i bilden som räknas. På en P1800 är det full tank = högsta möjliga spänning på nedre delen. Men allt eftersom tanken töms minskar motståndet och färre och färre volt hamnar på nederdelen av kretsen och mätaren (som alltså är en voltmeter) följer med ner mot 0.

Image
Om jag fattat det hela rätt så kan man alltså vända en mätare att som visar fel enbart genom att växla polerna?
Äntligen med Amazon igen!
amazon guy
Posts: 517
Joined: Thu Oct 25, 2012 8:30 pm
Location: Malmö

Re: Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Post by amazon guy »

För dom som tröttnat på flipperspelet i bensinmätaren och innan dom satsar på att köpa en ny, ge det en sista chans och montera ur din mätare, ta isär den (jätte enkelt) och slipa försiktigt på lindningen där släpskon löper (spåret syns tydligt), eventuellt smörj släpskons bas lite med fet vid fjädern och sätt ihopa igen. Jag har gjort så idag och vips, funkar som ny igen.....

(se också Kumlamazons beskrivning på föregående sida, tack för tipset)

Dennis
Janne1969
Posts: 35
Joined: Wed Feb 09, 2022 7:45 pm

Re: Fladrande bensinnivåvisare/tankgivare

Post by Janne1969 »

För mig blev det enkelt att lösa problemet, putsade rent kontakten på givaren,återmonterade insmort med kopparpasta!
Fladdret försvann direkt på mätaren, ett bra tips innan man kanske ger sig på någon annan lösning!
Janne1969
Post Reply