varningsblinkers

Moderatorer
Post Reply
richard
Posts: 38
Joined: Mon Feb 16, 2004 8:21 am
Location: Järfälla

varningsblinkers

Post by richard »

Hej! Jag funderar på att installera en varningsblinkers i min kombi. Tänkte att strömställaren kunde sitta i det gamla tändnyckelhålet i instrumentbrädan (rattlås idag). Någon som vet hur man kopplar detta relä, och vilket relä som skall användas. Är tyvärr inte särskilt hemma på elektronik själv.
Mvh,
Richard
D59471
Posts: 2398
Joined: Sat Jan 31, 2004 2:00 pm

Post by D59471 »

Varningsblinkers var standard i exportbilarna och satt även i polisamazonerna om jag inte minns fel. Det var även vanligt med tillbehörssatser som innehöll ett blinkersrelä, en omkopplare för instrumentbrädan och div. kabel. De var universal och passade de flesta bilmodeller på 60-talet.

Roligast vore väl dock om du kunde hitta en uppsättning från en exportamazon eller en polisbil och montera på samma plats som i exportbilen exempelvis.

Jag vet att Lofter, på det gamla forumet, hade kopplingsschema till varningsblinkers. Jag vet inte om han finns på det här forumet och vad han isf. kallar sig för.

Det kanske inte är till så mycket hjälp men här finns iaf. en tråd där det snackas om varningsblinkers och Lofter mailade kopplingsschema till de som behövde.

http://pub141.ezboard.com/famazonklubbe ... =131.topic

Det stod en bil på Bromma Bildemontering förut med varningsblinkers monterat vet jag, men den är nog pressad vid det här laget tror jag. Håll ögonen öppna på bilar som kommer in till skroten, det är inte helt ovanligt att det sitter sånna tillbehör i dem.
Fredrik Lofter
Posts: 528
Joined: Tue Feb 17, 2004 3:00 pm
Location: Stockholm
Contact:

Re: Varningsblinkers

Post by Fredrik Lofter »

Jo, det stämmer att jag skruvade dit varningsblinkers från en exportbil i min Amazon. Det blev i mitten av 60-talet lag på varningsblinkers i flertalet delstater i USA och Volvo hade då inte så mycket val än att utrusta sina bilar avsedda för USA med varningsblinkers. Det gjordes till en början av återförsäljarna, men slutligen av Volvo själva. Det är endast den sista årsmodellen Amazon som såldes i USA (1968) som har en av Volvo fabriksmonterad varningsblinkers. Den satt även i exportbilarna 1969 och 1970, men de marknadsfördes ju som bekant inte i USA. Denna är mycket lik övriga reglage i bilen och har samma detaljnummer som satt i 140-serien (lättast är därför att finna en på skroten från en 140:a). De som monterades av återförsäljarna finns av naturliga skäl i väldigt många olika varianter. Roberk Co. tillverkade dock en som var ganska vanlig och, som Henrik är inne på, återfinns i rätt många olika bilar och fabrikat från 1960-talet.

Fabriksmonterad satt den rakt ovanför fläktreglaget. Se t.ex. reservdelskatalogen (http://www.gcp.se). Polisen i Sverige hade också varningsblinkers i sina bilar. Dock är det oklart för mig från vilket år och vilken utformning dessa hade. Vet någon detta så vore det kul om ni ville dela med er!

Kopplingsschema och annat kring varningsblinkers finns här:

http://hem.bredband.net/b215872/amazon/laddahem.html

Lycka till!

:: Fredrik

P.S.
Om du väljer \"Årsmodeller\" i comboboxen överst till höger på den sidan, (länken ovan) och titttar under 1968 så ser du en interiörbild från en USA bil årsmodell 1968 med fabriksmonterad varningsblinkers.
Volvo Amazon 121 | P131341S | 324684 | 97 | 430-595
Titta på och skicka in dina amazonbilder till http://volvoamazonpictures.se
richard
Posts: 38
Joined: Mon Feb 16, 2004 8:21 am
Location: Järfälla

Post by richard »

Tackar för svaren. Misslyckas jag med installationen av varningsblinker efter detta så tar jag självmant på mig dumstruten och ställer mig i ett hörn i ett halvår.
Mvh,
Richard
D59471
Posts: 2398
Joined: Sat Jan 31, 2004 2:00 pm

Post by D59471 »

Jag borde verkligen ha kommit ihåg att du tidigare kallade dig Lofter, herr X55858. Monterade du även skärmblinkers på amazonen eller bara reläet och brytaren för varningsblinkers?

Vill man veta mer om polisamazoner bör man ta kontakt med Ingemar Rydh eller Kjell Broberg. Ingemar går nog bara att nå via telefon, men Kjell är ju lite lättare att få tag på. Dels driver (drev?) han siten Spray Bilnytt (klicka Polisamazonen eller Brobergs bilar). Det finns även en e-postadress där. Han har väl en svart renoverad polisamazon och en orenoverad grön kombi, kanske någon mer.

Såhär såg polisamazonens skärmblinkers ut. Den kom ifrån Mercedes. De danska amazonerna hade också skärmblinkers, men de var nog av ett annat slag som satt längre ned på skärmen.

Image

Image

Image

Nåväl, de där extra-blinkersarna hör väl kanske inte direkt hemma på en standardamazon. Samtidigt är de lite roliga. :)

Såhär kunde det se ut.

Image
sunkmarkus
Posts: 60
Joined: Mon Sep 27, 2004 10:54 am
Location: Lund

Post by sunkmarkus »

måste bara säga tack för denna tråden! Tillämpade det igår, med en v-blinksats från en tidig 142.a och borrade upp ett hål där tändningslåset sitter på tidigare amazoner. Sitter som en smäck! Frekvensen är lite tokig, men det kan jag leva med :) Antagligen fel motstånd i lamporna eller ett dåligt relä. Jag kanske kan sätta in ett vanligt trepoligt blinkrelä när jag tänker efter?
Vill även koppla in den vanliga blinkersen på det reläet så jag har allt samlat.. Får undersöka hur det fungerar..
Men tack för bra info!!
--
Sunkmarkus
-69 VW Typ2 kleinbus/sunkbuss
-64 Rambler American 330 4D sedan (till salu)
-69 Amazon
Post Reply