tempgivare

Moderatorer
sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

tempgivare

Inlägg av sotarn » sön maj 17, 2009 8:57 am

hej där. startade min amazon för ett tag sen o upptäckte då efter en stunds körning att tempmätaren icke funkade.Saken är oxså den att jag har haft isär instrumentpanelen o meckat sen innan sen efter detta så verkade som tempmätaren kastat in handuken.Jag testade tillomed att skruva ut givaren o värma den med värmepistolen men inte så mycket som en ryckning i mätaren :( .Är det någon som har råkat ut för samma problem o som skulle vilja dela med sig av sin erfarenhet väldigt tacksam för svar. ps bilen är en -69a. Mvh sotarn.

A-masen
Inlägg: 1823
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: tempgivare

Inlägg av A-masen » sön maj 17, 2009 9:55 am

-69, är det en elektrisk eller "mekanisk" mätare? I det senare fallet, ett långt rör med eter. Dom är tämligen ömtåliga och dyra att reparera. En elektrisk är enklare att åtgärda även om den är trasig.

sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

Re: tempgivare

Inlägg av sotarn » sön maj 17, 2009 10:02 am

hejsan. Jag vet inte riktigt men kablen som går mellan givaren o mätaren är en stålflätad historia men om det är en elektrisk eller mekanisk är jag inte säker på. Hoppas att den ståflätade sladden kan ge några ledtrådar :) .Sotarn

A-masen
Inlägg: 1823
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: tempgivare

Inlägg av A-masen » sön maj 17, 2009 11:13 am

Då är det dessvärre stor möjlighet att det är en "mekanisk" mätare. Hade det varit en elektrisk, så hade det troligen varit en vanlig elkabel med flatstiftkabelsko eller en ringkabelsko.
Om du inte lyckas hitta något på begagnatmarknaden, så finns det en firma i Leksand som reparerar, men det är dyrt. :cry:

Ett tillägg: Det här är instrumentfirman. http://www.instrumentjige.se/index-2.html" onclick="window.open(this.href);return false;

sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

Re: tempgivare

Inlägg av sotarn » mån maj 18, 2009 4:04 pm

Aj fasen det säger du aldrig får man vara glad :( . Men vad tror du annars var felet sitter i tempmätaren eller i kablen el tempgivaren? Eller kanske man får skaffa allt nytt :? ? Mvh sotarn

A-masen
Inlägg: 1823
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: tempgivare

Inlägg av A-masen » mån maj 18, 2009 6:28 pm

Om du nu har en mekanisk termometer, så är det förmodligen ett hål någonstans på dom olika delarna.
Tänk dig en vanlig fönstertermometer av glas med antingen kvicksilver eller "blåsprit" (?) Längst ner har du en glasbubbla. Det motsvarar tempkänselkroppen i motorn. Sedan kommer ett smalt rör på några centimeter. Det motsvarar det tunna metallomspunna mässingsröret. Och så till slut termometerskalan. Den motsvarar mätaren på instrumentbrädan. Men etern i det här fallet, trycker på en nål i stället för att peka på en skala som fönstertermometern.
Om det går hål någonstans på dom här bitarna kommer inte mätaren att visa något. Etern har förmodligen avdunstat för längesedan. Så hela mätaren med panelinstrumentet, mässingsröret och tempkänselkroppen måste skickas på rep, (om du väljer det?). Där fyller man i ny eter och löder ihop det eventuella felet.

Ett gångbart alternativ torde vara Blocket eller Tradera etc. etc.

Skulle det nu vara så att du har en elektrisk mätare i stället, så kan det bli enklare. Där består tempkänselkroppen av ett motstånd som ändrar sitt Ohmvärde med temperaturen. Det är lätt att byta, om det skulle behövas. Det lindrigaste felet är om kabeln är av eller någon glappkontakt eller liknande. Det är ju bara att byta en kabel och sätta på eventuella kabelskor efter konstens alla regler. Panelinstrumentet till sist, kan ju naturligtvis vara trasigt, men det är inget för en väl så skicklig hemmekare. Det är enklast att byta i så fall.
Hur man felsöker på ett elektriskt system är en lång historia. Vill du läsa det, så tar vi det i nästa inlägg i tråden.

sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

Re: tempgivare

Inlägg av sotarn » mån maj 18, 2009 8:29 pm

Hallå igen Masen o tack för din hjälp :D . Jag har insett att jag blir tungen att byta mätare o allt mot ett bättre begagnat(om jag nu hittar ett).Tänker först undersöka om det inte är en elektrisk i allafall (man kan jue alltid hoppas). som sagt tack för hjälpen :D . MVH sotarn

A-masen
Inlägg: 1823
Blev medlem: tor jan 12, 2006 4:55 pm
Ort: Sverige

Re: tempgivare

Inlägg av A-masen » mån maj 18, 2009 8:45 pm

Då kan jag bidra lite med en bild på en elektrisk givare. Du ser närmast pekfingret att det är en vanlig flatstiftskontakt där. Där skall en kabel anslutas. Och den smala delen sitter i motorblocket.

Bild

Bilden har jag lånat från en båtmekarsida, som drivs av en "Ockelboplars". Har har mycket intressant att berätta om sin båt och motor. Det är visserligen en motor som baseras på en B230, men skillnaderna mellan den och en eventuell B20 är knappast avgörande när det gäller tempgivaren. Du ser i alla fall vad det är om du skulle hitta en sådan. Kolla runt när du ändå är där inne på sidan. http://ockelbo.plars.org/" onclick="window.open(this.href);return false;

Förresten så kollade jag på VP Autoparts efter en komplett tempgivare. Över 1400 kr. Jag såg inget om det var med eller utan moms.
Senast redigerad av 1 A-masen, redigerad totalt 0 gånger.

sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

Re: tempgivare

Inlägg av sotarn » tis maj 19, 2009 4:25 pm

hallå igen masen :D.Tackar för bilden jag skall gå ut senare idag o undersöka vad det är för givare jag har.Annars har jag en 140gt intrumentpanel o om man plockar ut alla mätare o tillverkar en ny sk "intrumenttavla"blir detta oxså ganska snyggt. Eller finns det någon som har gjort detta tidigare :? ?

Stoffe
Inlägg: 484
Blev medlem: sön feb 01, 2004 10:40 pm
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: tempgivare

Inlägg av Stoffe » fre jun 12, 2009 12:20 am

Vet att sett någon flytta över givare och mätartavla från en Volvo 140 tidigare till Amazonens instrumenthus och det ska tydligen inte vara så mycket att modifiera för att det skulle passa.

För övrigt så ser det ut som han på bilden ovan två vänsterhänder!! :lol:
Megasquirt på både bruksbil och hobbybilar!

sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

Re: tempgivare

Inlägg av sotarn » tis jun 30, 2009 9:47 pm

Satan i gatan :evil: nu är det prblem att demontera tempgivar helvetet.Det är som så att när man skruvat ur tempgivarn ur blocket får mn inte igenom muttern genom topedväggen o det andra hället gär int heller ör där sitter mätklockan.Någon som vet hur man monterar bort temp arrangemanget för det går väl inte att dela kablen pga etern som finns i? Är mycket tacksam för snabba svar. MVH sotarn :)

Användarvisningsbild
QV
Inlägg: 4701
Blev medlem: sön jan 30, 2005 10:47 pm
Ort: Mariefred

Re: tempgivare

Inlägg av QV » fre jul 03, 2009 4:06 pm

Har du andra kablar som går igenom det hålet? I så fall ta bort dessa först.

Det finns bara en väg att gå och det är att ta givaren igenom torpedväggen..... ja det är trångt men det går


/Janne

som har monterat allt detta i en tom kaross
Se upp! Jag är farlig för detta forum. Jag vill nämligen kunna ändra i mina gamla inlägg.

sotarn
Inlägg: 212
Blev medlem: ons jan 07, 2009 6:00 pm

Re: tempgivare

Inlägg av sotarn » ons jul 08, 2009 2:19 pm

Tack ska du ha qv det var som du sa att man inte får ge upp för tillslut fick jag igenom eländet. Å det konstiga var att montera dit den nye var det inga problem alls den nästan monterade sig själv :shock: . Tackar ännu än gång qv. MVH sotarn

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster