Gängfil

Moderatorer
Post Reply
Parappa83
Posts: 34
Joined: Mon Nov 06, 2006 9:52 pm

Gängfil

Post by Parappa83 »

Hej

Jag har en trög gänga på drivaxeln och har blivit föreslagen att köra lite med en "gängfil". Jag har aldrig gjort detta och äger heller ingen. Till att börja med hade jag tänkt inköpa följande http://www.esska-teknik.se/esska_se_s/g ... till-.html" onclick="window.open(this.href);return false; någon som vet om den har rätt dimensioner för min Amazon (årsmodell 65 om det nu spelar ngn roll). Hur skall jag använda den? (vet att ni säkert skrattar nu, men jag föredrar det än att jag använder den fel och sitter med helt utslitna gängor och ingen bil som jag kan köra)
A-masen
Posts: 1906
Joined: Thu Jan 12, 2006 4:55 pm
Location: Sverige

Re: Gängfil

Post by A-masen »

En gängfil är till för att "fixa" skadade gängor. Dock inte om dom blivit sönderdragna eller liknande. Men t.ex. där gängorna av någon anledning har blivit klämda eller fått ett slagmärke. Du kan aldrig återskapa toppen på gängprofilen, men det brukar ha mindre betydelse i sammanhanget.

När du håller den framför dig så förstår du direkt funktionen. Se bara till att välja rätt gängprofil till den skruven du skall reparera. Jag tror det finns 8 stycken att välja på? Och du skall bara dra filen i ena riktningen. Inte fram och tillbaka i samma spår.

Ett tillägg: Kolla upp så att du inte har tumgängor, Volvo hade det tidigare. I så fall finns det säkert gängfilar för det också. Siffrorna i din länk talar om stigningen på gängorna. Alltså hur mycket gängan har sigit på ett varv. Kan du beskriva exakt var dom skadade gängorna sitter, så vet säkert någon sakkunnig här vilket gängmått du har?
Last edited by A-masen on Sun May 31, 2009 9:07 pm, edited 1 time in total.
Lars Bd
Posts: 4775
Joined: Sat Jan 31, 2004 2:18 pm
Contact:

Re: Gängfil

Post by Lars Bd »

Drivaxeln har tumgänga och länken visar en gängfil för M gänga så den kommer inte att passa. Det finns även andra gängfilar i tum och 7/8"UNF som gängan heter har 14 gängor/tum. En gängfil klarar inte gängor som blivit ihoptryckta av bromstrumsavdragare dvs att avståndet gängtopp-gängtopp har förändrats över en stor del av omkretsen men ett hammarslag på en liten del av omkretsen går att fila till. Större skador kräver en svarv och en gängskärningskunnig svarvare.
Detta inlägg får ej helt eller delvis med eller utan källhänvisning citeras på Facebook utan skriftligt tillstånd.
Läs allt om Amazon på http://www.volvoamazonpictures.se/
Går det inte som du har tänkt dig så har du tänkt fel.
Farfar sedan 080629.
Parappa83
Posts: 34
Joined: Mon Nov 06, 2006 9:52 pm

Re: Gängfil

Post by Parappa83 »

Tack för de snabba och proffsiga svaren. Jag har nu ändrat beställning till följande http://www.esska-teknik.se/cgi-bin/essk ... i?search,0" onclick="window.open(this.href);return false; hoppas den passar(?). Jag skall börja nu i veckan och taga loss trumman för att undersöka gängan närmare själv. Någon som känner till ngn bra "gängskärningskunnig svarvare" i stockholmsområdet om det skulle visa sig (som jag tyvärr misstänker, då jag inte kommer ihåg några "slagmärken" senast jag tittade på den) att den har blivit "ihopptryckt" av avdragaren?
Parappa83
Posts: 34
Joined: Mon Nov 06, 2006 9:52 pm

Re: Gängfil

Post by Parappa83 »

jag menar följande http://www.esska-teknik.se/cgi-bin/essk ... 3120001923" onclick="window.open(this.href);return false;
A-masen
Posts: 1906
Joined: Thu Jan 12, 2006 4:55 pm
Location: Sverige

Re: Gängfil

Post by A-masen »

"Gängskärningskunnig" blir ju helt enkelt en mekanisk verkstad.
Det lättaste att hitta en lämplig sådan som vill åta sig att jobba mot privatpersoner, är nog att först fråga en bilverkstad som är sympatisk och som du har förtroende för. Dom i sin tur skickar ju iväg sådana jobb till mekaniska verkstäder, om dom inte har den maskinella utrustningen själva. Kanske bilverkstaden kan "ta över" hela administrationen och få jobbet gjort på ett rätt sätt.
Post Reply