Motor

Moderatorer
Post Reply
Herman
Posts: 5
Joined: Sun Oct 31, 2010 12:01 pm

Motor

Post by Herman »

HEJ
Är det någon som har satt på brytarlöst tändsystem på sin Amazon ? är detta något att satsa på ?
I så fall är är VP.s okej ?

Bosse
A-masen
Posts: 1906
Joined: Thu Jan 12, 2006 4:55 pm
Location: Sverige

Re: Motor

Post by A-masen »

Ett rent allmänt svar: Någon Amazon har jag inte prövat med brytarlöst, men däremot en 140 bland andra, och det var ju också en B20-motor. Nu tror jag inte det är avgörande vilken bilmodell vi pratar om, för elektronisk brytarlös tändning är alltid bättre än "stenålderns" brytarspetsar.
Det som är bättre är tändgnistans längre brinntid. Det ger effektivare förbränning, som i sin förlängning ger bättre utnyttjande av bränsleenegin. Det blir dessutom en renare förbränning då mer av det tillförda bränslet brinner upp. Och även detta har positiva bieffekter, lägre bränsleförbrukning, lättare kallstarter, radikalt mindre slitage på fördelaren etc. etc. Dessutom näst intill underhållsfritt. Detta är ett "gummiupphängt" påstående. Helt underhållsfritt blir det ju aldrig. Du måste fortfarande kolla och byta tändstift och tändkablar, och fördelarlocken åldras också. Det kommer man inte ifrån, men det håller längre mellan servicetillfällena. Sedan skall du inte glömma att smörja fördelaren också. Det är något som många förbiser.
VP:s brytarlösa vet jag inget om, och det finns väl en handfull olika att välja på. Det dyraste och lyxigaste är väl 123 Ignition, men där får du en helt ny elektronisk fördelare, så det kostar ju därefter. Men är din gamla sliten så är detta ett alternativ. Sedan finns det ju neråt i prisklasser. Något som du absolut inte skall välja, är ett som säljs av en hobbybyggsatsfabrikat Welleman. Det enda den gör, är att ersätta kondesatorn. Alltså en ren bluff. Det finns säkert andra namn på liknande byggsatser, men gå inte på detta.

Här är i alla fall en liten film att titta på. Det är säkert ingen Amazon. Utan förmodligen en modern insprutningsmotor, men du ser lite av förloppet. Kolla tändgnistan, som inte är bara en (1) gnista som från brytarspetsar och en kondensator, utan en hel skur av gnistor. http://www.youtube.com/watch?v=E7IASXpSAzo Det är alltså så som det borde vara.
Herman
Posts: 5
Joined: Sun Oct 31, 2010 12:01 pm

Re: Motor

Post by Herman »

Tack för synpunkterna mkt. intressant film på youtube.
Får fundera vidare men det lutar åt ett brytarlöst system.
Post Reply